Çfarë është GHB?

GHB (gamma hydroxybutyrate) hyn në grupin e drogave depresante. Drogat depresante nuk nënkuptojnë se ato e bëjnë personin që I përdorë të ndihet në depresion. Drogat e quajtura droga depresante janë ato droga që ngadalsojnë aktivitetine e sistemit nervor qendror. Në kategorinë e drogave depresante perfshihen edhe këto droga: Heroinë, Alkohol, Benzodiazepine, Morfinë, Metadone.

 

Si mund të duket GHB në rrugë?

GHB gjendet në formë te lëngët ( lukuid) dhe ka shije të njelmët, nuk ka ngjyrë dhe nuk ka erë. Shumë rrallë mund të gjindet edhe si likuid I kaltër apo në form pluhuri.

 

Si përdoret dhe për cfarë përdoret?

Në përgjithesi GHB gelltitet, një numër shumë I vogël I njerëzve e injektojnë. Meqense nuk ka ngjyre, ajo shpesh perzihet me ujë.

GHB është përdorur për trajtimin e c’rregullimeve të gjumit (narcolepsy) e poashtu është përdorur për trajtim të varësisë ndaj Alkoholit. Meqense është pa ngjyrë, shumë lehtë mund ti hidhet dikujt në pije dhe për këtë arsyje GHB përdoret për të lehtesuar rastet e sulmit seksual. Do të thotë, personat të cilet kan për qellim të sulmojnëe dikë seksualisht e lehtesojnë këtë duke e hedhur ne pije apo menyra të tjera. Ne këtë rast GHB shkakton efekte e të qeneurit I përgjumur, ta humb kujtesen afatshkurter . Kjo nënkupton se viktima nuk mund të jetë në gjendje të rezistoj apo kujtojë sulmin seksual.

Disa njerëz e përdorin GHB për arsyje të “ qetesimit ” pas përdorimit të drogave stilmulante si amfetaminë apo ekstazi.
Meqenëse GHB hyn në kategorinë e drogave depresante, ngjajshem sikurse Alkoholi, atëherë perzirja dhe perdorimi i dyjave bashkë është shumë i rrezikshëm dhe mund të shkaktoj edhe vdekjen edhe nese përdoret në doza të vogla.

 

Efektet e përdorimit të amfetaminës?

Disa njerëz e përdorin GHB sepse besojnë se i bën me muskuloz dhe shkakton humbje në peshë. Perdorimi I GHB shkakton amnezi ( I harron ngjarjet që ndodhin perderisa ke qen nën ndikimin e GHB). Perdorimi I GHB është berë I popollarizuar në mesin e adoleshentëve dhe te rinjeve më të rritur në clubet e vallëzimit dhe ndejat “ raves” qe nga viti 1990 dhe ka marr “famen” si drogë e dhunimit seksual.
GHB përdoret edhe në kombinim me droga tjera sikurese me : Alkohol, Benzodiazepin, Ekstazi Amfetanine, Marihuane.

 

Mbidozimi!

Përdorimi I GHB ka rrezik të madh për mbidozim që mund të shkaktoj vdekjen. Mbidozim nënkupton përdorimi I dozave më të medha se sa organizmi mund ta toleroj.

 

Share